Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Les nostres propostes al pla de reactivació econòmica i social de VNG

VNG

El govern municipal va anunciar a finals de l’any passat un pla de reactivació econòmica i social, i que aquest cop, sí que tenia voluntat d’obrir-ho al diàleg amb la resta d’agents polítics, socials i econòmics. Cal recordar que va ser el mateix govern qui va rebutjar l’any passat un pacte de ciutat per a la reactivació econòmica i social que vam proposar des del PSC, i a canvi va presentar un pla de xoc que no va pactar amb ningú.

Sembla sorprenent que una ciutat com Vilanova i la Geltrú no hagués impulsat ja l’any passat un pacte de ciutat. La majoria de grans ciutats ja van iniciar aquests pactes o plans de reconstrucció de forma participativa, mentre que aquí el govern va rebutjar l’oportunitat de generar un ampli consens per tal de prioritzar i acordar mesures per reactivar l’economia i apostar per l’impuls social a la ciutat davant del panorama que ja s’entreveia des de feia mesos tal i com proposàvem des de la primera força política de la ciutat. De fet, el govern anava avançant a mesura que passaven les setmanes que algunes mesures del pla estaven contemplades al Pressupost, tampoc pactat amb ningú, o enviava a les llars de la ciutat fulletons anunciant ja ajudes dins d’aquest Pla.

Així, ens ha presentat un llistat de propostes, algunes prou genèriques com per no estar-hi d’acord, sense cap diagnosi, ni de relat polític ni cap pressupost vinculat. I sense cap àmbit de mesures socials i sanitàries que hauria d’incloure aquest pacte de ciutat. Trobem a faltar una anàlisis acurada de la situació econòmica i social a la nostra ciutat en el moment de realitzar les propostes, si volem que aquest pla sigui efectiu i no sigui només de cara a la galeria. Més enllà d’un llistat de mesures inconnexes no trobem una idea clara de com vol el govern sortir d’aquesta crisi; de quines són les prioritats en l’atenció social; de quines noves oportunitats d’inversió i de creixement que plantegen per la ciutat; de quin model comercial, de restauració i hoteleria, turístic, de promoció es vol impulsar des del govern municipal en els propers anys en aquest nou context.

Sorprèn que el pla incorpori aquelles línies vermelles que van generar campanyes, articles i posicionaments polítics ferms d’alguns grups que ara son al govern com la liberalització dels horaris comercials ara sí a tota la ciutat. Malgrat aquesta perplexitat absoluta, des del PSC hem analitzat les propostes i hem volgut proposar-ne de noves, que pensem que són necessàries no només en l’àmbit econòmic, també amb mesures d’àmbit social. I estem a l’expectativa de veure quin tipus de participació farà el govern per recollir propostes i assolir un consens ampli en aquest document. Per tant, la nostra primera proposta és la de que aquest document es faci amb participació, la més àmplia possible.

En aquest sentit, les mesures específiques que hem proposat al govern passen per aspectes com la modernització de la mateixa administració municipal, suport a entitats i tercer sector, per tal que el treball d’aquestes reverteixi a tota la ciutat en els objectius de la reconstrucció econòmica i social. En el camp econòmic, a part del suport a la indústria i la reindustrialització, considerem que cal explorar altres àmbits econòmics vinculats a l’economia blava, verda i també el suport a sectors culturals i a l’impuls de l’economia circular i la digitalització, conjuntament amb el sector privat.

Hem proposat algunes idees i propostes al voltant de l’acció social i la protecció de la salut, que trobem a faltar en un document que ha de respondre també a la crisis sanitària, algunes de competència municipal i d’altres que l’ajuntament hauria d’estar liderant.

Finalment, també cal activar tots els àmbits municipals en la reactivació econòmica i social, també aspectes com la qualitat urbana, la rehabilitació del parc d’habitatge, la transició ecològica i energètica o l’urbanisme, a on les ciutats sí que tenim un paper clau. Per això defensem impulsar les modificacions de planejament per a generar sòl prioritàriament per activitat econòmica, com l’Eixample Nord o d’altres vinculats a sectors econòmics, que es troben paralitzats pel govern.

En definitiva, proposem des del PSC mesures generals i àmplies, altres transversals i també moltes concretes i específiques amb calendaris a curt, mig i llarg termini i que considerem que s’haurien d’incorporar a un pla de reactivació econòmica i social. Pensem que aquests tipus de pacte ha de ser un element, a escala local, per reconstruir i repensar un nou contracte social, adreçat especialment a les generacions més joves i a on l’ajuntament assumeixi un clar lideratge de la ciutat i del territori en un context com l’actual.

Des de PSC continuem a l’expectativa del procés de participació del govern, i assistirem amb esperit crític però també propositiu si realment hi ha voluntat de generar un consens sobre un possible pacte de ciutat, que no és altra cosa que la que veníem demanant des de maig de 2020 i que entenem que és el que la ciutadania ens exigeix en aquests moments.

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat