Després d’una despesa de més de 200.000 euros gastats en estudis i projectes i 3 anys perduts, el govern ha fet allò que el PSC reclamava des del principi: aturada de la licitació del porta a porta
El Ple municipal celebrat dilluns va evidenciar la pèrdua de la majoria absoluta i de l’estil que ha definit la seva actuació fins al moment, basada en la imposició i l’absència de diàleg. El pas del govern a una situació de minoria comporta la necessitat de debatre, informar i acordar amb els grups de l’oposició a la que de moment no s’han acostumat. D’altra banda, tampoc s’escapa que el govern d’ERC i JuntsxCat detecta la proximitat de les eleccions municipals que condicionarà la seva acció.
Així, al Ple es va retirar la licitació de dos dels serveis més importants del municipi: la recollida de les escombraries i la jardineria.
Pel que fa a la jardineria, el govern municipal en solitari va imposar al seu moment una licitació quan tenia majoria absoluta i que des del grup municipal socialista ja s’assegurava que no estava ben fet perquè hi faltaven hores, algunes zones de la ciutat no hi estaven incloses i no incorporava l’acord amb els treballadors i treballadores per a la inclusió de les 35 hores laborals. Mesos després el govern ha hagut de tirar enrere la licitació per errors importants.
Pel que fa al nou concurs del servei de la recollida d’escombraries “porta a porta”, també es va aprovar la seva retirada. En aquest cas es tracta del projecte estrella del govern del que encara el passat mes d’agost, l’alcaldessa defensava com a única solució per la actual situació precària en que es troba aquest servei i amb una via pública en estat lamentable.
Com va dir el regidor Gerard Llobet, des del PSC celebrem que finalment hagin reconegut, com feia ahir la nova regidora d’Espai Públic, que la recollida porta a porta que estava plantejada no és la solució més viable, i que s’hagi reconegut la necessitat de treballar per un contracte que sigui viable econòmicament, tal i com hem vingut defensant des del PSC, a més de consensuar-lo i debatre amb la resta de grups.
Després d’una despesa de més de 200.000 euros gastats en estudis i projectes i 3 anys perduts, el govern ha fet allò que el PSC reclamava des del principi: aturada de la licitació del porta a porta, redacció d’una nova licitació i paral·lelament impuls de millores urgents en l’actual servei, com la compra de contenidors. Sorprèn que ara, a 8 mesos de les eleccions, sí que sigui possible estudiar millores en l’actual servei, quan s’ha dut a una situació vergonyosa i insalubre la recollida d’escombraries a la ciutat, amb mitjans precaris i una més que absència del govern en liderar i reconduir la situació.
Pel que fa al nou servei que cal implantar, des del PSC es demana calma i fer les coses ben fetes, que es coneguin altres experiències i que es valori quina és la millor solució per Vilanova i la Geltrú, mentre s’apliquen urgentment millores a l’espai públic.
El següent aspecte a remarcar del Ple va ser la retirada del punt que preveia una modificació pressupostària de 2 milions d’euros, a petició del PSC i perquè el govern municipal no tenia cap altre suport de cap grup més.
Fins poques hores abans de la celebració del Ple no s’ha conegut tota la informació dels projectes a impulsar amb aquesta modificació de crèdit d’un pressupost que el PSC ja hi va votar en contra, precisament per un dels motius pel que s’havia de fer aquesta modificació, que era la vinculació de les inversions a la venda de sòl municipal que per segon cop, no s’ha venut.
Des del PSC es va demanar al govern la retirada de la modificació i arribar a un acord previ sobre quins projectes cal impulsar, amb un diàleg i consens.
Finalment, a l’apartat de les mocions, es va aprovar la moció presentada per tota l’oposició sobre el compromís amb els treballadors i treballadores de jardineria per aplicar la jornada laboral de 35 hores. Després de 3 anys de promeses del govern i de la regidora de la CUP als treballadors, finalment van retirar aquest compromís de la licitació del servei de jardineria. L’oposició va fer palès ahir que és una qüestió de voluntat política i es va demanar que s’estudiïn altres municipis que sí que han incorporat aquesta possibilitat.
La segona moció que el PSC va portar a debat conjuntament amb SOM, respon també a incompliments d’acords del govern municipal amb les treballadores d’AISSA, pel que fa al compromís de la seva millora salarial davant de la seva externalització, uns compromisos pactats i signats pel mateix govern municipal i que també es va aprovar.