Ni podem ni volem deixar el debat de la seguretat en mans de la dreta, estic convençut que les polítiques de seguretat són polítiques absolutament d’esquerres
El passat divendres va tenir lloc una nova edició dels Diàlegs x VNG, organitzada pel PSC de Vilanova i la Geltrú. En aquesta ocasió ens van acompanyar Ma Eugènia Gay, Delegada del Govern a Catalunya i Ramon Espadaler, Conseller d’Interior entre els anys 2012 i 2015 i diputat del Socialistes i Units per Avançar, en una xerrada, presentada per Jordi Miró, Secretari primer de la Mesa del Consell Nacional d’Units per Avançar, que va pivotar entorn de les polítiques de seguretat com a eixos essencials per a la convivència i la cohesió social a les ciutats.
El debat polític en els darrers temps ha pivotat, en bona mesura, entorn de les polítiques de seguretat, malauradament perquè l’extrema dreta utilitza aquesta qüestió, de manera populista i irresponsable, com a element distorsionador per generar una falsa sensació d’inseguretat que justifiqui les seves propostes autoritàries. Però, des del PSC de Vilanova i la Geltrú, ni podem ni volem deixar el debat de la seguretat en mans de la dreta. Tot el contrari, estic convençut que les polítiques de seguretat són polítiques absolutament d’esquerres perquè permeten al conjunt de la ciutadania, visqui al barri que visqui i trepitgi el carrer a l’hora que el trepitgi fer-ho amb absoluta normalitat.
En aquest sentit, la seguretat està plenament relacionada amb la garantia dels drets fonamentals com la llibertat i la igualtat. Únicament en una ciutat segura podrem fer ús de la nostra llibertat, realitzar-nos i viure la nostra vida com desitgem; i únicament en una ciutat segura en el seu conjunt, a tots els seus barris, el conjunt de ciutadans tindran l’oportunitat de fer un ús normal d’un espai públic que és de tots i, en conseqüència, l’espai democràtic per excel·lència.
Així doncs, les polítiques de seguretat han d’esdevenir un pilar central de les polítiques municipals en tant que són essencials per a garantir el benestar i la qualitat de vida a tota la ciutat. I han de ser, alhora, polítiques transversals, directament relacionades amb d’altres àmbits com l’educació, l’habitatge o els serveis socials en la seva vessant de prevenció. Perquè la política de seguretat és acció policial però també és prevenció i aquesta és una qüestió que cal treballar a la nostra ciutat per evitar la sensació d’inseguretat i gaudir d’uns barris més tranquils i cohesionats.
És per això que una de les propostes del PSC de Vilanova és l’impuls d’un Pla Integral de Seguretat, treballat i consensuat amb els cossos policials, les entitats veïnals, els agents cívics, els centres educatius, AFAs i diferents associacions per tal de definir, entre d’altres, l’estratègia de prevenció, les actuacions fomentar la convivència als barris o les millores necessàries a l’espai públic per fer-lo més segur (per exemple, amb més i millor enllumenat públic).
D’altra banda, no podem defugir de l’evidència que a la nostra ciutat falta una major dotació d’agents a la Policia Local. El fet que a la nostra comarca el desplegament dels Mossos d’Esquadra no s’hagi completat com caldria, provoca que sovint la Policia Local hagi d’assumir tasques que no són les seves i, per tant, que no es pugui atendre la ciutat com caldria i fa necessari un increment d’agents.
Un increment també necessari per la nostra aposta de recuperar la Policia de Barri com un element essencial per a la convivència, per incrementar la sensació de seguretat al conjunt de la ciutat i com una estratègia de prevenció de conductes criminals, en general, i molt especialment en determinats àmbits, com pot ser la violència masclista o les ocupacions il·legals d’habitatges.
I més enllà d’aquest increment, és necessària, també, una millora i un increment de la coordinació entre la Policia Local i el cos dels Mossos d’Esquadra, un cos policial infradotat a la nostra comarca i al conjunt de Catalunya, que no ha crescut al ritme del conjunt del país, a més de veure, sovint, qüestionat el seu paper.
Un paper, el del cos dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local, que ens ha de generar la màxima confiança, ja que, estem parlant d’una policia democràtica i altament tecnificada, en un àmbit en què cal saber separar molt bé les decisions estrictament tècniques de les polítiques, precisament, per no fer trontollar la confiança de la ciutadania en la seva policia i fer possible el ple desenvolupament de la seva activitat arreu.
En definitiva, és hora de treballar fermament en les polítiques de seguretat a Vilanova i la Geltrú. Perquè una ciutat més segura vol dir una ciutat més democràtica, més igualitària i amb més llibertat i més benestar per al conjunt de ciutadans i ciutadanes; una ciutat més tranquil·la i exemple de convivència i cohesió.
Juan Luis Ruiz
Candidat del PSC a l’Alcaldia de Vilanova i la Geltrú